torstai 4. elokuuta 2016

Club Operan matka Torinoon 16. - 19.5.2016 (Kimmo Rantamäki)

Tervehdys! Nyt kun torinolaisten esitykset ovat menestyksekkäästi käynnissä Savonlinnassa, muistellaan vastapainoksi hieman viime keväistä Club Operan matkaa Torinoon. Ohjelmassamme oli Gaetano Donizettin Lucia di Lammermoor -ooppera, pianokonsertti ja monet hienot nähtävyydet Torinossa ja Piemonten maakunnassa. Viimeisenä päivänä shoppailimme vielä Milanossa ennen kotiinpaluuta. Matkalle ilmoittautui syksyllä lähes 50 klubilaista, joten ryhmä oli hyvissä ajoin koossa. Tietoiskuna mainittakoon, että klubimatkoille voivat osallistua Club Operan vuosimaksun maksaneet (Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistyksen jäsenet) ja heidän avecinsa.

Kuvat: Veikko Toivonen ja Kimmo Rantamäki

Ensimmäinen pysähdys oli Candelon kylässä.
Helsinki-Milano-lennon jälkeen edessä oli parin tunnin bussimatka Torinoon. Reitin varrella pysähdyimme syömään ravintola La Taverna del Ricettossa, joka sijaitsee pienessä Candelon kylässä vanhojen herttuan viinikellareiden korttelissa. Alue on tyylikkäästi muutettu ravintola- ja majoituskäyttöön.


Klubi-isännän tervetulopuheen jälkeen kajautin juomalaulun, joka selvästi lisäsi myös ruokahalua, sillä niin hyvältä maistuivat lihaleikkeleet, salaatit, Carnaroli-riisistä tehty risotto, Castelmango-juusto ja Nebbiolo-viini, jälkiruoasta puhumattakaan.

Alexandr Toradze (vas.), Giandrea Noseda ja Teatro Region orkesteri.
Saman päivän illalle meille on varattu opastettu talokierros Teatro Regiossa, jonka jälkeen saimme nauttia Gianandrea Nosedan johtamasta konsertista ja pianisti Alexandr Toradzen soitosta. Tämä Suomessakin esiintynyt georgialainen pianovirtuoosi saa leuat loksahtamaan auki! Hänen soittonsa oli räiskähtelevää, leikkisää, mutta niin vaivatonta Rahmaninovin vaikeimpienkin pianokonserttojen äärellä.

Teatro Regio Torinon suuri simpukan muotoinen sali talokierroksen aikana.
Torinon vanhan keskustan katukuvassa on paljon tyylikkäitä toreja ja aukioita.
Torinon käärinliinan koti on Torinon tuomiokirkon kappeli, Cappella della Sacra Sindone.

Toisen matkapäivän huipennuksena suuntasimme Barolon kylään, jossa syntyy maailmankuuluja Barolo-viinejä. Nebbiolon syysrypäleistä valmistettavan Barolon laatua valvoo Italian valtio.

Osa Marchesi di Barolon viinitilan tynnyreistä oli omakotitalon kokoisia.
Italia on yksi maailman suurimmista viinintuottajista. Viinitilat ovat nähtävyyksiä ja paikat ovat tiptop.
Viinitilalla nautittiin kolmen ruokalajin lounas, jonka yhteydessä oli tarjolla alueen viinejä.

Kolmantena matkapäivänä tutustuimme mahtavaan Palazzo Reale -palatsiin, joka oli Savoijin herttuoiden, Sardinian ja Italian kuninkaiden kotipalatsi vuoteen 1865 asti. Palatsi sijaitsee Torinon ydinkeskustassa Piazza Castello -aukiolla.




Eri aikakausien aseet ja haarniskat olivat iso osa palatsin silmiähivelevää kokonaisuutta.
Ennen illan oopperaa kävimme syömässä hotellin lähettyvillä. Aurinkoinen päivä aukiolla oli sen verran kuuma, että enemmän pöydässä kului nesteitä kuin kiinteää ravintoa. Hyvin ruokaisa lounas antoi kuitenkin energiaa iltaa varten.


Teatro Regio Torinon sisäänkäynti on vaikuttava näky. Lukuisat yksittäiset ovet kertovat siitä, että italialaiset eivät tykkää jonottamisesta.


Sopraano Maria Callaksen mukaan nimetyssä salissa puheenvuoron piti eräs toinenkin kuuluisa oopperalaulaja, nimittäin Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti, joka oli liittynyt klubiryhmän mukaan edellisenä päivänä. Samassa tilaisuudessa Teatro Region taiteellinen johtaja Gastón Fournier-Facio kertoi meille Lucia di Lammermoorista ja kyseiselle tuotannolle ominaisista teknisistä ja taiteellisista ratkaisuista. Olimme valmiita illan oopperaan!

Lucia di Lammermoor ei tuottanut pettymystä. Solistikunta oli maailmanluokkaa,
mutta erityisesti mieleen jäi Raimondon roolin laulanut basso Aleksandr Vinogradov,
joka laulaa myös meillä Savonlinnassa Collinen roolin La bohemèssa! 
La Scalan julkisivua.
Kiitos Torino, olit mahtava! Neljäntenä matkapäivänä tutustuimme vielä hetken aikaa Milanon nähtävyyksiin. Yksi maailman kuuluisimmista oopperataloista lienee Milanon Teatro alla Scala, eli La Scala. 

La Scalan sisätiloja.


Matkalla mukana oli myös Oopperajuhlien tuotantoassistentti Mirva Koivukangas, jonka tehtävänä oli neuvotella Teatro Region tuotannon kanssa yksityiskohdista kesän vierailuun liittyen. Taustalla Milanon Duomo, Euroopan toiseksi suurin katedraali.

Lämpimästi tervetuloa mukaan Club Operan toimintaan! Klubin jäsenenä pääset olet oikeutettu moniin etuihin ja saat mahdollisuuden osallistua myös klubimatkoille. Ensi vuoden matkakohteesta tiedotetaan syksyllä. Tästä linkistä voit lukea lisää klubista ja liittyä mukaan!

Parhain terveisin

Kimmo Rantamäki, Club Operan isäntä 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti